För arbetsgivare

Trygghets- och säkerhetsfrågorna tillhör de centrala hos varje seriöst företag och organisation med arbetsgivaransvar – däribland de med direkt koppling till vägtrafiken och dess mångfald av olycksrisker. I viktiga delar faller dessa även under gällande lagstiftning avseende arbetsmiljöansvaret.

Trots det är närapå hälften av alla som råkar ut för en allvarlig trafikolycka på väg till/från arbetsplatsen, eller reser i tjänsten. Av alla olika slags olyckstyper där människor omkommer under arbetstid är de trafikrelaterade allra vanligast.

En kortkort beskrivning för alla arbetsgivare.

Varje år skadas i vårt land fler än 15 000 människor i trafikolyckor, varav ungefär 4000 allvarligt. För drygt 200 är en trafikolycka rentav det sista de får vara med om. De flesta sitter i bilen när det smäller, men förhållandevis många av de som förolyckas cyklar eller går – det vill säga som oskyddade trafikanter.

Tillsammans kan vi nå riktigt långt i det vardagliga trafiksäkerhetsarbetet, tillsammans kan vi faktiskt lyckas minska antalet trafikolyckor –
ett samarbete för enbart vinnare.

Vi vet att uppgifter enligt ovan, om trafikolyckor, ofta har svårt att verkligen ”fastna” i vårt medvetande – och leda till ett säkrare beteende. Till detta bidrar för många sannolikt det faktum att man aldrig själv råkat illa ut i trafiken. Många av oss har inte ens blivit vittne till en enda trafikolycka. Ändå inträffar ett betydande antal precis varje dag – med offer som inte heller tidigare drabbats.

Trots ovan nämnda omständigheter berör verkligen trafiken och trafiksäkerhetsfrågorna oss alla. Många kan nog också instämma i att det vid vissa tillfällen faktiskt bara var ren tur att man klarade sig helskinnad.

Utöver de uppenbara säkerhetsaspekterna kan medarbetarnas uppträdande i trafiken för många företag och organisationer även ha betydelse för varumärket, och då företrädesvis i negativt hänseende.

Mycket har gjorts för att begränsa följderna av trafikolyckor – när de väl inträffar. Vår svenska nollvision är numera världsberömd, och tas efter av allt fler länder. Men förhållandevis lite – enligt vår mening alldeles för lite – har gjorts för att försöka minska antalet trafikolyckor genom ökad riskmedvetenhet och uppmärksamhet hos trafikanterna. Det är också därför som Atentis har valt att särskilt fokusera på just detta.

Att upprätta trafiksäkerhetspolicyer är viktigt, handlingsplaner och checklistor likaså – och för detta ger Trafikverkets, i samarbete med Arbetsmiljöverket, upprättade portal ”Trafiksäkra verksamheten” gott stöd. De allra flesta trafikolyckor inträffar dock på grund av bristande riskmedvetenhet och uppmärksamhet hos den enskilde trafikanten. Inte sällan inverkar medveten distraktion, såsom mobilanvändning, och/eller stress.

Var och en av Atentis kortfilmer på olika trafiksäkerhetsteman riktar sig till antingen gående, cyklister eller bilister. Filmerna har setts miljontals gånger på sociala medier. De har rullat hos företag och organisationer, likaså för elever hos trafikskolor, vid YKB-utbildningar och vid trafiksäkerhetsseminarier.

Stillbild från kortfilmen ”19 Farliga vanliga Fel av Fotgängare”

Regelinformation, uppmärksammanden, påminnelser och goda råd. Kortfilmerna är mycket lättillgängliga, med tydliga och relevanta budskap. De kan avsevärt underlätta företags och organisationers interna kommunikation för riskminimering i trafiksammanhang.

Kortfilmer, alltid bara något klick bort, kan enkelt relateras och refereras till – på ett helt annat sätt än exempelvis en enstaka kurs eller temadag, från vilka minnen och kunskaper dessvärre ofrånkomligen bleknar med tiden. De kan också ses om, och om igen.

Den som tar intryck av våra kortfilmer blir mer medveten om trafikens olika risker. Den som dessutom väljer att verkligen ta fasta på innehållet blir klar över vilka vanliga beteenden som är särskilt farliga i trafiken – och därmed sannolikt åtminstone något mer riskmedveten och uppmärksam som trafikant.

Atentis största utmaning består i att verkligen nå fram till trafikanterna. Informationsbruset är oerhört omfattande, konkurrensen om våra ögons och örons uppmärksamhet stenhård. Vi kan från vår ideella organisations sida heller aldrig tvinga på någon våra kortfilmer. Trots det tror vi benhårt på vårt koncept – inte minst eftersom så många trafikanter faktiskt har en arbetsgivare, med lagstadgat ansvar för sina anställdas trafiksäkerhet.

Tillsammans kan vi nå riktigt långt i det vardagliga trafiksäkerhetsarbetet, tillsammans kan vi faktiskt lyckas minska antalet trafikolyckor – ett samarbete för enbart vinnare.

Stillbild från ”12 Farliga vanliga Fel bakom ratten”

Atentis åtagande är att utveckla och tillhandahålla ett mångsidigt, användarvänligt, flexibelt och lärorikt material. Vi försöker även ge filmerna ett visst underhållningsvärde.

Arbetsgivarna, som tillsammans har så många trafikanter anställda, behöver å sin sida bara se till att trafiksäkerheten utgör ett levande inslag i organisationskulturen och vardagen. Lyckas man kommer den också att borra sig djupare i många medarbetares egna medvetande. För vars och ens, och dess närmaste anhörigas skull.

Och så klart för kollegornas, ledningens och hela verksamhetens.

För företag och organisationer krävs antingen filmpass eller medlemskap för att nyttja Atentis kortfilmer. Läs gärna om de två alternativen för att kunna bedöma vilket som passar just er bäst. Läs gärna även mer om – och se! – de filmer vi hittills producerat för cyklister, gående och bilister.

Några exempel på hur olika juridiska personer kan nyttja Atentis kommunikationsmaterial

Företag – privata såväl som offentligt ägda – och statliga myndigheter som önskar öka riskmedvetenheten hos sin personal, kan fritt nyttja de textdrivna filmerna med kärnfulla och alltid relevanta budskap. Varför inte, åtminstone ibland, låta korta trafiksäkerhetsfilmer köras non-stop i gemensamma utrymmen när tillgängliga skärmar inte behövs för annat!? Och andra dagar filmer om HLR, krisberedskap, ergonomi och så vidare!? Påminnelser och repetition i särskilt viktiga ämnen är alltid rätt.

Kommuner kan exempelvis använda aktuellt material för personal inom hemtjänsten, gata/park, skolan, kommunledning – ja, för alla slags personalgrupper, förvaltningar och verksamheter som inslag i arbetet för riskminimering, god hälsa och högsta möjliga frisknärvaro. Kortfilmerna kan också avsevärt underlätta trafiksäkerhetskommunikationen i skolans klassrum.

Regioner kan fritt låta Atentis filmer rulla – och därmed uppmärksamma och påminna om trafikens risker och farliga beteenden – i väntrum inom sjuk- och tandvården, på skärmar inom kollektivtrafiken, vid temadagar kring säkerhetsfrågor, på intranätet, i personalrum och så vidare.

Men allra viktigast är naturligtvis att ni själva får fri tillgång till ett mycket lättanvänt stöd för ert eget säkerhetsarbete.

I sammanhanget förtjänar även nämnas att förbättrad trafiksäkerhet ingår bland FN:s målområden för det globala hållbarhetsarbetet. Genom att lösa ett filmpass, alternativt teckna medlemskap, blir ni på ett mycket kostnadseffektivt sätt direkt delaktiga i detta arbete.

Gör ni det bidrar ni också till att ge oss möjlighet att underhålla och ytterligare utveckla vårt material, liksom att administrera hemsidan och våra övriga kanaler för kommunikation om trafiksäkerhet.

Men allra viktigast är naturligtvis att ni själva får fri tillgång till ett mycket lättanvänt stöd för ert eget säkerhetsarbete.

Atentis är en ideell organisation, men åtnjuter inga bidrag. Vi kommer även fortsättningsvis att göra vårt yttersta för att kunna klara oss utan sådana.

Läs gärna mer om vår verksamhet under Om Atentis.

Frågor? Mejla oss gärna på info@atentis.se.


Sidan uppdaterades senast 2025-02-07.